Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

29/01/2018
XERRADES A LES ESCOLES

 En el marc del PLEAS, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Solsonès , l’Ajuntament de Solsona i l’Associació Sol del Solsonès, els passats dies 23 i 24 de gener de 2018 es van dur a terme el cicle de xerrades sobre la prevenció del consum d’alcohol i drogues amb els joves de 3er i 4art d’ESO de l’IES Francesc Ribalta.

Imatge de complement

 Aquests espais, conduïts pel psicòleg Jordi Morillo, acompanyat per dues persones que actualment estan en tractament de rehabilitació a la Comunitat Terapèutica Can Coll de la Fundació Salut i Comunitat, i per la Caporal dels Mossos d’Esquadra Susana Barragan de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de l’ABP Solsonès i que tenen l’objectiu d’apropar als joves de la comarca informació respecte als riscos i conseqüències del consum d’alcohol i altres drogues de forma precoç en edats tempranes.
Des d’una visió no punitiva ni prohibicionista, sinó des de la responsabilitat a l’individual, es pretén en aquests espais, aportar informació respecte de les conseqüències que el consum de tòxics comporten així com els diferents riscos que es generen, tant a nivell de salut mental, físics, socials ,legals, acadèmics i familiars.
La possibilitat de comptar amb l’experiència de dues persones, un home i una dona, que han passat pel procés de dependència a diferents substàncies, i pel posterior tractament de rehabilitació, ha permès als joves poder compartir i resoldre dubtes i inquietuds respecte a als mites i falses creences que en tenen d’algunes substàncies. A l’hora que els hi ha donat l’oportunitat de poder comprendre millor els mecanismes que actuen en un procés d’addicció.
Els pacients en tractament han pogut explicar com van ser els seus primers contactes amb els tòxics, identificant-se amb els alumnes, ja que els primers consums en ambdós casos es van donar entre els 15 i els 16 anys en aquests casos, que son les edats actuals dels alumnes que han participat en aquest cicle.
Ha sigut important poder compartir l’ús funcional que se’n fa de les drogues i l’alcohol a nivell de gestió emocional i com, els tòxics, modifiquen les estructures de funcionament dels sistema nerviós central. Més enllà de la part lúdica i d’oci en el que es donen els primers contactes.
També s’ha posat el focus en la pressió social del grup d’iguals, la necessitat de pertinença al grup i l’empoderament dels joves per tal de fer un bon ús de la seva responsabilitat individual i de la llibertat per prendre decisions que podran condicionar el seu futur. En un altre pla, s’ha incidit en la capacitat dels joves per poder dir no i per poder demanar ajuda.
El cicle continuarà durant les properes setmanes arribant també als alumnes de 2on d’ESO a L’IES Francesc Ribalta, a la UEC i a l’IES Arrels de 3er i 4art d’ESO, finalitzant el projecte abans del Carnaval de Solsona 2018, donades les altes taxes de consum d’alcohol i drogues que es produeixen a la població durant aquestes dates per part dels joves.