Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

20/10/2014
XERRADA: “LA SITUACIÓ LEGAL DEL MALALT MENTAL ABANS I DESPRÈS DE LA REFORMA DEL CODI PENAL”

Dilluns 20 d’octubre, l’advocada Olga Caballol ens va oferir la xerrada “La situació legal del malalt mental abans i desprès de la reforma del codi penal”, dins el programa d’escola de famílies.

Imatge de complement

Ens va explicar que es tracta d’un avantprojecte del 2011 que ara està en tràmit per aprovar-lo o no al congres dels diputats. Les previsions diuen que amb el canvi de ministre de justícia potser es reformarà, ja que totes les persones han de ser iguals davant la llei i amb la reforma no es compliria.

Actualment les persones que pateixen alguna alteració (com una malaltia mental) se’ls pot jutjar però no se li apliquen penes sinó que se’ls apliquen mesures de seguretat depenen de diferents factors. Aquestes mesures poden ser privatives de llibertat o no privatives, però en cap cas poden superar la durada de la pena que pertocaria.

Amb la reforma la persona amb trastorn mental es titllada com a subjecte perillós d’entrada i això trenca la igualtat de drets. Les mesures de seguretat podrien ser superiors a la pena depenen del grau de perillositat del subjecte, però com es determina? Quines garanties ofereix aquesta reforma?. Amb la reforma les persones tampoc podrien negar-se al tractament.

Si aquesta reforma tira endavant, estigmatitzarà més al col·lectiu que pateix una malaltia mental, ja que d’entrada se’ls titlla de perill social i sentencia de per vida a les persones que pateixen alguna patologia mental.