Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

06/12/2008
La malaltia mental

 Aquesta setmana se celebra la Marató de TV3 amb relació a les malalties mentals greus.

 El Sol del Solsonès també hi col·labora i dona les gràcies a tothom qui hi col•labori. Nosaltres estem preparats i ens posem a disposició de la gent que pateixen aquestes malalties per tal d’ajudar-los i assessorar-los. Pensem que és un problema global i a mida que va passant el temps va augmentant. Els símptomes d’aquestes patologies són de caire molt divers i tots hem de reflexionar, començant per la prevenció, pensant que tenim un 10% de nens i nenes de 8 a 14 anys que ja pateixen trastorns mentals. Educadors i tutors de col·legis, i pares i mares són els primers que poden detectar els canvis en la conducta , comportament i personalitat dels joves pacients. Cal ajudar-los i tan aviat com sigui possible portar-los a psicòlegs o psiquiatres. Nosaltres estem a la vostra disposició per ajudar-vos. Prevenir es una forma important d’aconseguir una bona salut.

Una malaltia mental és un estat de desordre en el cervell que té com a conseqüència una alteració greu en el pensament, sentiments, emocions o conducta de la persona afectada. El tractament de les malalties mentals pot ser dut a terme per part d'una especialitat mèdica com la psiquiatria, encara que psicòlegs i metges de família també hi poden intervenir. S'utilitzen medicaments, anomenats psicofàrmacs, psicoteràpia o ambdues combinades.

En les malalties mentals s'estableix la diferència entre neurosi i psicosi, consistent bàsicament en el fet que en la neurosi l'afectat és conscient del que li passa i els canvis en la conducta no tenen tanta intensitat com en la psicosi.

Encara que afecta la conducta i emocions de la persona, a diferència de les malalties físiques, cal no discriminar als malalts mentals i cal que aquests no se sentin estigmatitzats pel fet de patir la seva malaltia.

Al món occidental una de cada 5 persones adultes pateix cada any un desordre mental encara que d'aquests només la meitat tenen símptomes prou greus per afectar la seva vida normal. En els menors de 18 anys les dades d'afectació es redueixen al 12% i gran part dels joves es recuperen sense patir la malaltia en arribar a adults.

Principals malalties mentals:

Depressió
Trastorn bipolar
Esquizofrènia
Trastorn obsessiu-compulsiu
Trastorn Límit de la Personalitat o TLP

Altres malalties mentals:

Agorafòbia
Alcoholisme
Ansietat
Anorèxia
Autisme
Bulímia
Exhibicionisme
Hiperactivitat
Histèria

Tractament

En sentit estricte les malalties mentals no es curen sinó que es consideren cròniques però algunes de les més freqüents com l'esquizofrènia, el trastorn bipolar i la depressió s'han beneficiat de la recerca farmacològica i poden ser tractades amb medicació que alleugen els símptomes o fan que les crisis es facin més espaiades. Amb la medicació alguns dels malalts poden portar una vida completament normal.

La psicoteràpia, a càrrec de psiquiatres o psicòlegs, pot beneficiar els pacients en el sentit de millorar el comportament o d'acceptar la seva condició.