Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

21/07/2015
XERRADA DE LA CESCA ROIG. Foto: Candi

Dimarts 16 de juny l’ infermera Francesca Roig ens va oferir la xerrada  “Cuidador, ja et cuides? , dins el programa d’escola de famílies.

Imatge de complement

 La Cesca Roig va fer una introducció del tema dient que el paper del cuidador no és una elecció sinó que és una situació que ens ve donat per qüestions vitals. Quan es diagnostica una malaltia degenerativa, mental o de qualsevol altra que suposi un deteriorament del malalt, es genera uns moments d’estrés i de desestabilització familiar. Aquest fet produeix una situació familiar nova i conflictiva.En el cas de les malalties mentals i addicions a més es genera molta por per l’escassa acceptació i sensibilització social cap aquestes malalties.

A l’hora de parlar de cuidar, parlem de família: persones que conviuen junts, que poden ser o no familiars i entre els que hi ha una unió basada en l’estimació i/o amistat.El cuidador pateix una càrrega familiar ja que han de fer coses degut a les limitacions dels malalts tal i com les que es deriven de la cura en la seva vida quotidiana i accions de contenció.Hi ha dues sobrecàrregues importants que poden posar en perill la salut del cuidador: una objectiva que és la pròpia realitat i una altra subjectiva que es tracta de com percep aquesta realitat el cuidador.La Cesca va plantejar com ens hauríem de cuidar i perquè. La resposta és mantenir la seva salut mental i física.

Els punts febles del cuidador solen ser : la tensió, tristesa, estrés, fatiga, etc. davant una situació que els supera i que són mecanismes d’alarma de que s’ha d’actuar d’alguna manera.El primer que s’ha de fer és demanar ajuda i conèixer més bé la malaltia per tal de fer-la front.En segon lloc s’ha de tenir un espai propi i autoprotegir-se (saber posar límits al malalt).En tercer lloc, deixar-nos ajudar i organitzar-nos per tenir unes estones de lleure i distracció.I per últim, planificar el nostre futur per tal d’organitzar-nos.

Tots aquests aspectes, segons Francesca Roig ens farà sentir millor i evitar entrar en un cercle viciós. També és important dormir bé, fer exercici, mantenir les aficions i preservar l’esfera íntima per evitar la irritabilitat, ansietat, intentant reconduir les situacions i positibilitzar-les.

Per últim cada participant va poder fer preguntes i es va entrar en un debat interessant i positiu.