Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

24/02/2015
JOCS ON LINE

Poden haver-hi diversos motius que promoguin una persona a endinsar-se en el món dels videojocs. Però en alguns casos, pot esdevenir addicte

 

 

Això passa especialment quan es tracta de videojocs on line,  ja que el videojoc mai no s’interromp ni s’acaba, i a més, té el potencial de convertir-se en una activitat a temps complet qualsevol hora del dia.

Alguns dels factors que es tenen en consideració a l’hora d’establir si un pot ser adicte o no, més que no pas la quantitat d’hores invertides en el joc són els següents: focalització (quan el joc on line s’imposa davant d’altres aspectes de la vida de la persona), canvis d’humor (forts sentiments experimentats durant les sessions de joc), símptomes d’abstinència (efectes físics desagradables quan el joc s’interromp), conflicte (fa referència als conflictes ocasionats per haver dedicat massa temps al joc).

Sí que hi ha, lògicament, una relació entre el nivell d’addicció i el temps dedicat a l’activitat, però els factors exposats i un ampli conjunt de motivacions són més determinants per establir un diagnòstic. Com molt bé apunta Griffiths, l’activitat excessiva i l’addicta són conductes molt diferents, tot i que en ocasions se solapen: “la diferència entre un elevat entusiasme saludable y una addicció és que l’entusiasme saludable aporta alguna cosa a la vida, enlloc de restar-li”.

Els casos que s’han estudiat sobre aquest tipus d’addiccions han mostrat que els videojocs s’utilitzen per contrarrestar carències i problemes subjacents a la vida dels jugadors (per exemple, problemes de relació, falta d’amics, problemes d’apariència física, problemes d’afrontament...).

Segons les estadístiques més recents, cap al 2005 el nombre de consultes relacionades amb el joc on line eren el 0,6% dels casos; al 2013 la xifra ja supera el 17%.

I què podem fer per prevenir-ho?

Tenir en compte aspectes bàsics com instal·lar l’ordinador en un espai comunitari que no permeti l’aïllament ni la desconnexió. Saber diu prou als fills i educar amb ús responsable i negociar el temps d’ús. També és important que els pares sàpiguen a quins videojocs juguen els seus fills.

El problema de l’addicció al joc on line és una realitat, i precisament per això, convé no banalitzar el tema qualificant com addicció a comportaments que realment no ho són.