Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

20/01/2008
Esquizofrènia

Definició:
És un trastorn mental en el qual és difícil per la persona diferenciar entre experiències reals i irreals, pensar de manera lògica, tenir respostes emocionals normals davant dels altres i comportar-se normalment en situacions socials.

Hi ha 5 tipus reconeguts d’esquizofrènia: catatònica, paranoide, desorganitzada, indiferenciada i residual.

Es creu que l’esquizofrènia afecta al voltant de l’1,5% de la població de tot el món.

Símptomes:
Les persones amb esquizofrènia poden tenir una varietat de símptomes. A mesura que la malaltia progressa es presenten símptomes psicòtics com:
• Deliris: creences o pensaments falsos sense fonament real.
• Al•lucinacions: escoltar, veure o sentir coses que no estan presents.
• Pensament desordenat: “salts” de pensament entre temes totalment inconnexos: la persona pot parlar de forma incoherent.
• Comportament catatònic: comportament caracteritzat per tensió muscular o rigidesa i falta de resposta a l’ambient. En alguns pacients la rigidesa s’alterna amb un comportament hiperactiu o excitat.
• Afecte pla: una aparença o estat d’ànim que no reflecteix cap emoció.

Tractament:

Durant un episodi agut d’esquizofrènia, sovint es requereix l’hospitalització per a fomentar la seguretat del pacient i per satisfer les seves necessitats bàsiques, com alimentació, repòs i higiene.
Una de les formes per controlar els símptomes de la malaltia és utilitzar els medicaments antipsicòtics, els quals funcionen alterant l’equilibri químic al cervell. Usualment és necessari fer un tractament farmacològic continu per a prevenir una reaparició dels símptomes psicòtics.

Les formes de psicoteràpia de suport i centrades en el problema poden ser útils per a molts individus diagnosticats amb aquesta malaltia.

Pronòstic:
Existeixen molts desenllaços clínics potencials de l’esquizofrènia: La majoria de les persones amb aquest trastorn troben que els seus símptomes milloren amb els medicaments i algunes obtenen un control substancial dels símptomes al llarg del temps. No obstant això, moltes altres experimenten discapacitat funcional i estan en risc d’episodis aguts repetitius, particularment durant les etapes inicials de la malaltia.