Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

07/02/2008
L’Ajuntament de Solsona se suma al projecte PLEAS del Sol del Solsonès

L’Ajuntament de Solsona col•laborarà en la redacció del Pla Estratègic Antidroga del Solsonès (PLEAS) mitjançant el finançament de les dues reunions d’experts que es preveuen dur a terme per a la seva elaboració.

Imatge de complement

És un dels acords del conveni que ahir al vespre van signar l’alcalde, Xavier Jounou i el president de l’Associació de familiars de malalts mentals i drogodependents Sol del Solsonès, Enric Serra.

Projecte “pioner a Catalunya”, segons constata el seu coordinador, el metge Antoni Fernández, el PLEAS es planteja com una eina per a la prevenció de la drogodependència en l’àmbit del Solsonès amb un termini d’aplicació de tres a cinc anys. Els primers objectius, tal com recull el conveni, són els de cercar mesures politicolegals que puguin influir sobre la producció i distribució de la droga; la concreció de les accions necessàries i el timing d’implementació en cada entorn; i la determinació d’indicadors que permetin valorar l’eficàcia de les accions realitzades.

Aquest pla serà redactat pel Sol del Solsonès abans de final d’any. Entre d’altres, el programa d’elaboració del projecte preveu dues reunions prèvies amb grups d’experts, un en polítiques i legislació sobre drogodependències i l’altre en sociologia de les drogues. I és que la idea del programa parteix de la premissa que “primer cal pensar en global i actuar de forma local”, assenyala Fernández.

La idea, segons explica el seu coordinador, és definir els objectius que es volen tenir i les accions que caldrà realitzar per assolir-los. Tot i que el projecte neix de la mà de l’entitat de familiars de malalts mentals i drogodependents del Solsonès, els seus responsables fan una crida a les institucions i entitats interessades en la causa perquè s’hi sumin i s’hi treballi transversalment.

L’alcalde, Xavier Jounou, va qualificar ahir el conveni de col•laboració amb el Sol del Solsonès d’”especial”, tant per l’entitat promotora del projecte com pel motiu. “L’Ajuntament no pot fer altra cosa que donar suport a l’objectiu de lluitar contra aquesta xacra”, va assegurar, “i treballar perquè les persones que estan en risc de caure-hi puguin allunyar-se’n i les persones que hi ha caigut puguin rehabilitar-se”.

Tanmateix, “fins ara aquesta causa ha rebut molt poca força en els àmbits de la seguretat i els organismes oficials”, va destacar Enric Serra, president del Sol del Solsonès. I per afrontar aquest problema, que “ha portat la destrucció a moltes famílies”, segons Serra, “és necessari tenir coratge”. “La societat s’ha de sensibilitzar amb fets”, rebla.

El regidor de Salut i Acció Social, David Rodríguez, destaca que aquest és un primer pas i també ha apel•lat a la resta d’institucions a afegir-s’hi: “hem de buscar el màxim de complicitats possibles”. “El sol fet que es pugui parlar de la droga ja és un èxit, com més en parlem, més conscients serem del problema i més contribuirem a lluitar-hi”, afirma. I és que “per a l’Ajuntament és una prioritat absoluta fer front a la droga pel que suposa de degradació de la persona, la família i la societat en general”, diu el regidor.

Aspectes politicolegals

La primera ponència amb experts es durà a terme divendres vinent, dia 15, a 2/4 de 5 de la tarda a la sala cultural de l’Ajuntament. Sota el títol “Drogues i institucions”, la sessió comptarà amb la participació de Jordi Satorra, delegat territorial de Joventut a Lleida; Rosa Núria Aleixandre, senadora responsable de la Ponència d’estudi sobre els efectes nocius de les drogues en la salut dels joves, i Marta Santaulària, advocada.


Aquesta sessió formarà part de la primera fase d’elaboració del PLEAS, que, tal com sintetitza Antoni Fernández, consistirà a “seure i escoltar”. Per això “convoquem experts de primera línia”, ja que “el problema de la droga no es pot tractar solament de manera local”. La segona fase, caldrà “seure i parlar” de manera transversal, amb les entitats i institucions que vulguin agregar-se al voltant del projecte. Posteriorment, el tercer pas consistirà a “seure i escriure” els objectius i les estratègies que permetran arribar-hi. Finalment, possiblement passat l’estiu, segons afirma Fernández, “serà el moment d’aixecar-se i actuar sobre un problema que ja s’està fent gran a Solsona”.

Un estudi sobre el consum de drogues al Solsonès elaborat per Creu Roja i que va ser premiat pel Rotary Club de Solsona va posar de manifest que a la ciutat hi ha un consum elevat de substàncies estupefaents i que s’inicia cada vegada en edats més primerenques entre els joves –alumnes de primer i segon d’ESO. Per aquest motiu, “no podem basar el nostre treball de prevenció només en accions de sensibilització, sinó que també cal fer pressió a les institucions perquè actuïn políticament i legalment”, subratlla el metge responsable del pla. Si des de Solsona s’hi treballa, mantenint un vincle amb els cercles d’experts, “la ciutat podrà posicionar-se com a punta de llança de la lluita contra les drogues”.