Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

11/10/2011
EL DOLOR CRÒNIC. Dr. Antoni Fernàndez

El dolor crònic es defineix com el dolor que dura més de sis mesos.

DOLOR CRONIC

És una problema de salut molt important a Catalunya, es calcula que més de un 10% dels catalans pateixen alguna forma de dolor crònic. En el dolor crònic el símptoma esdevé  malaltia.
Les causes del dolor crònic són molt diverses van des de problemes perifèrics com la isquèmia arterial o l’artrosi; malalties dels nervis com les neuropaties associades a la diabetis, l’alcoholisme o les infeccions pels virus herpes; problemes de la modulació i regulació del dolor com la fibromiàlgia i malalties neurològiques centrals com l’esclerosi múltiple o el Parkinson.
El dolor crònic presenta una sèrie de característiques que el diferencien del dolor fisiològic. Sol ser, a més de continu, més intens, pot variar en la seva forma de presentació  podent ser  urent, opressiu o lancinant, es pot acompanyar de manifestacions anormals com les parestèsies, alodínia, hiperalgèsia, contractures o rigidesa.
Els tractaments del dolor crònic solen ser poc efectius. Actualment s’utilitzen analgèsics d’última generació moduladors del dolor, tècniques no farmacològiques com la rizolisi i les perfusions endovenoses.
El dolor crònic és una malaltia que produeix un gran impacte emocional, altera totes les esferes vitals del pacient i redueix de manera greu la seva qualitat de vida.