Saltar a continguts

Sol del Solsonès

Navegació

Menú principal

Notícies

15/12/2008
ALCOHOLISME

 Definició:
L’alcoholisme consisteix en un consum excessiu d’alcohol de forma prolongada amb dependència al mateix. És una malaltia crònica produïda pel consum incontrolat de begudes alcohòliques, la qual cosa interfereix amb la salut física, mental, social i/o familiar així com amb les responsabilitats laborals.

 Causes:

L’alcoholisme és un tipus de drogodependència.

Hi ha dos tipus de dependència en aquesta addicció: la física i la psicològica. La dependència física es revela per si mateixa quan s’ interromp la ingesta d’alcohol, amb símptomes molt clars com la tolerància, cada vegada major, a l’alcohol i malalties associades al seu consum.

L’efecte directe de l’alcohol al sistema nerviós són la depressió, com a resultat de la disminució de l’activitat, l’ansietat, tensió i inhibicions. Inclús un petit nivell d’alcohol dins el cos alenteix les reaccions. La concentració i el judici comencen a empitjorar. En quantitats excessives, l’alcohol produeix intoxicació i enverinament. 

L’alcohol també afecta a d’altres sistemes corporals. Pot aparèixer una irritació del tracte gastrointestinal amb erosions a les parets de l’estómac degudes a les nàusees i vòmits. Les vitamines no s’absorbeixen bé i això ocasiona deficiències nutricionals als alcohòlics de llarga evolució. També causa problemes al fetge (cirrosi hepàtica).

El sistema cardiovascular es veu afectat per cardiopaties. També pot aparèixer una alteració sexual causant una disfunció en l’erecció del penis a l’home i una desaparició de la menstruació a la don. El consum d’alcohol durant l’embaràs pot causar problemes en el desenvolupament del fetus, produint l’anomenat síndrome fetal de l’alcohol.

El desenvolupament de la dependència a l’alcohol pot ocórrer entre els 5 i 25 anys seguint una progressió. Primer es desenvolupa la tolerància a l’alcohol. Això passa en persones que són capaces de consumir una gran quantitat d’alcohol abans de que es notin les efectes adversos.

Després de la tolerància apareixeran els lapsus de memòria. Més tard surt la falta del control del beure, i la persona afectada no pot romandre sense beure, ho necessita per desenvolupar la seva vida diària.

El problema més greu dels bevedors són les complicacions físiques i mentals. Algunes persones són capaces d’aconseguir un control sobre la seva dependència en les fases primerenques abans de la total pèrdua del control.

No hi ha una causa definida del alcoholisme però hi ha factors que poden jugar un paper en el seu desenvolupament. És més probable el desencadenament d’un alcoholisme en les persones amb algun familiar alcohòlic que en altres que no el tenen. Es desconeix la raó, que pot trobar-se en anomalies genètiques o bioquímiques.

Entre els factors psicològics s’inclouen: la necessitat del consol per l’ansietat, conflictes en les relacions personals, baixa estima personal, etc ..

Els factors socials inclouen: la facilitat de consum d’alcohol, la acceptació social del consum d’alcohol, estils de vida d’estrès, etc.
La incidència en la dependència a l’alcohol està augmentant. Les estadístiques varien però aproximadament un 7% d’adults a Europa estan afectats.

És una gran preocupació del Sol del Solsonès que en aquestes festes es consumeix quantitats abusives d’alcohol. Per tant el Sol del Solsonès recomana que totes les persones prenguin tota classe de precaucions, fonamentalment aquelles persones que condueixen.
Amb fe, esperança i il·lusió bones festes per tothom.