al contingut a la navegació Informació de contacte

... i tres de l'Institut Francesc Ribalta

La Maria, la Laia i l'Alba
La Maria, la Laia i l'Alba

DILLUNS 13 FEBRER 2023

Ja vam apuntar-vos aquesta idea en fer el resum de l'exposició del dia 26 de gener, però, per situar-nos una mica, insistirem en alguns termes.

El treball de recerca és un conjunt d'activitats estructurades i orientades a la investigació que realitza tot l'alumnat de batxillerat amb l'assessorament i el seguiment del professorat, per tal de consolidar la competència en recerca. Es pot emmarcar dins un àmbit disciplinari, o pot ser interdisciplinari o transversal.

Està constituït per un conjunt d'activitats executades per l'alumnat que investiga sobre un tema escollit i acotat, en part, per ell mateix. Això suposa, en molts casos, la realització d'activitats de camp (enquestes, experiments, muntatges, visites...) i no només d'activitats de recerca bibliogràfica.

El dia 9 de febrer, vam assistir de nou a la presentació oral de tres treballs representatius. En aquesta ocasió, la tria va ser feta d'entre tots els elaborats per l'alumnat de l'Institut Francesc Ribalta de Solsona.

  • En primer lloc, Maria Algué i Cases va plantejar el tema Els pòl·lens i les espores que causen al·lèrgies respiratòries. Després d'apuntar-nos què eren les al·lèrgies i els principals tipus que es coneixien, es va referir concretament a les al·lèrgies respiratòriesEns va explicar quins agents les provocaven (pòl·lens i espores de fongs), com se'n feien els diagnòstics i els possibles tractaments. La part pràctica del treball ens va deixar parats: va consistir a realitzar un estudi aerobiològic casolà per a determinar la concentració de pol·len i espores en tres zones del Solsonès (Solsona, Sant Climenç de Pinell i el Pi de Sant Just) durant cinc setmanes (abril-maig), i, a més, el seguiment d'una persona amb al·lèrgia, per cercar relacions entre tots dos estudis. Acabà reflexionant sobre el futur d'aquestes respostes del nostre sistema immunològic: augmentaran, les podrem erradicar, ... ?

                          
 

  • A continuació, Laia Pisa i Fornell intervingué amb L'estudi de la petjada ecològica al Solsonès. Ens va explicar que la petjada ecològica és un concepte que sintetitza l'impacte de l'activitat humana en general sobre el medi mitjançant un valor de superfície (normalment hectàrees), dada que farà plantejar-nos la sostenibilitat del nostre mode de vida. Va dir que a l'atmosfera hi ha concentrats molts gasos i que l'activitat humana en genera gran quantitat més, cosa que fa variar les seves proporcions naturals. Aquestes alteracions comporten un trasbals de temperatura global, el canvi climàtic. A la pràctica va estudiar l'efecte de quatre tipus d'habitatges en relació a l'energia, al transport, a l'alimentació, els hàbits i la generació de residus, cosa que la va dur a visitar algunes llars i a aprofundir en el modus vivendi dels seus inquilins. Conclusió: hem d'anar cap a l'autosuficiència i la sostenibilitat. Cada cop hi serem més a prop, però manca molt camí per recórrer.

                                                                            

  • Per acabar, Alba Feixas i Vila va arrodonir la tarda amb L'educació al Solsonès durant la dictadura franquista, un tema molt adient atès per a la majoria dels presents, ja que vam viure l'escola en primera persona, com a alumnes o com a mestres. Ens explicà que l'educació va ser un dels pals de paller en el procés d'instauració del règim. Va fer una excel·lent comparació entre l'ensenyament republicà i el franquista. Les diferències eren més que notòries. Va puntualitzar detalls d'una escola despòtica: la implantació dels nous mètodes pedagògics, dels càstigs, dels exàmens, de l'abandonament de les festes i tradicions locals, de la omnipresència de la religió, de llibre únic i més material escolar, ... Es va referir als centres escolars de Solsona i a la munió d'escoles rurals del Solsonès, al mestre urbà i al rural, al moment en què van començar a treure el nas l'escola pública, l'ensenyament secundari i la formació professional. I un altre contrast: l'educació masculina versus l'educació femenina. L'exposició ens va fer rememorar moltes vivències, algunes volgudament oblidades i altres certament enyorades.

                                                                                                                                        

Finalment, voldríem felicitar aquests joves ponents, tant els de l'Institut Francesc Ribalta com els de l'Escola Arrels II. Estem contents de comprovar que tenim un jovent extraordinari, molt capacitat i amb una projecció de futur envejable. Gràcies per compartir amb nosaltres el vostre excel·lent treball i molta sort!

Us esperem el dia 9 de març, dijous, a les 18 h. L'expert en mineria i escriptor Ramon Solé i Riba ens farà una conferència sobre EL DECLIVI DEL CARBÓ. Serà el preludi de l'excursió que farem al Berguedà el 16 de març.

Com sempre, ens trobem al Casal Cívic. Fins aviat!