al contingut a la navegació Informació de contacte

El Centre d’Estudis Lacetans excava quatres jaciments al Solsonès i al Berguedà durant les campanyes d’estiu

Foto 1. Restes del folre del castell i del sector documentat a la Codina (Pinell de Solsonès). CEL
Foto 1. Restes del folre del castell i del sector documentat a la Codina (Pinell de Solsonès). CEL

DISSABTE 27 AGOST 2022

Com cada estiu el Centre d'estudis Lacetans realitza les campanyes d’excavació arqueològica dels jaciments d’Anseresa, Castellvell, la Codina i Sant Miquel de Sorba. Aquestes campanyes s’inclouen dins el projecte de recerca les "Estratègies d'ocupació del territori del Solsonès i Bages (Lacetània) durant la protohistòria i l'antiguitat" que forma part dels projectes quadriennals per als anys 2022-2025 de recerca en matèria d'arqueologia i paleontologia finançats pel Departament de Cultura i l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. Els jaciments d’Anseresa, la Codina i el Castellvell es troben dins la comarca del Solsonès i Sant Miquel de Sorba al Berguedà. Durant altres campanyes s’excaven el jaciments Ibèrics del Cogulló i Manivertes al Bages.

En aquestes tasques dirigides pels arqueòlegs del CEL hi participen estudiants del grau d’Arqueologia i d’Història de diferents universitats. L’envergadura d’excavar quatre jaciments amb moments d’ocupació diversos fa necessari excavar-los en diferents moments de l’estiu.

Durant el mes de juliol s’ha intervingut a la vil·la fortificada medieval de la Codina situada a Pinell del Solsonès i que presenta una ocupació des dels segles X-XI fins el segle XIV. L’equip d’arqueòlegs especialitzats en el període medieval s’ha centrat en la documentació, excavació i estudi de les restes. Exactament en documentar les fases del folre de la base del castell medieval, i el sanejament i documentació de les estructures del sector situat entre el pati, excavat l’any anterior, i el castell de la vil·la.

També en la campanya de juliol al Castellvell d’Olius l’equip de medievalistes ha excavat i document els murs medievals de la vileta del Castellvell descoberts durant la campanya anterior. Aquestes estructures de la vileta que es bastí entre els segles X i XII sembla que es relacionen amb una muralla la cronologia de la qual es precisarà en les properes campanyes.

Entre el 23 d’agost i el 16 de setembre les excavacions es realitzen en els jaciments d’Anseresa, Castellvell i Montmajor, que presenten diferents moments d’ocupació entre el període ibèric i romà, aquests van ser excavats a principis del segle XX per Mn. Serra i Vilaró.

Les tasques al poblat ibèric d’Anseresa, situat al municipi d’Olius i hàbitat al segle V aC, se centren en  finalitzar l’excavació d’una casa documentada en les excavacions antigues, la qual sembla que realment correspon a dos recintes d’hàbitat. També s’excavarà la porta d’accés al poblat i un sector de carrer que implica la documentació per primera vegada de nivells arqueològics no corresponents a recintes d’hàbitat.

Al Castellvell d’Olius es continuarà intervenint en els sectors central i nord on apareixen restes d’una cisterna i d’edificis annexos. L’objectiu és conèixer l’evolució i naturalesa d’aquest assentament en l’últim moment d’ocupació durant la fase iberoromana, això és entre els segles II-I aC.

Al jaciment de Sant Miquel de Sorba situat al municipi de Montmajor al Berguedà les tasques se centraran en finalitzar l’excavació de la cisterna ibèrica amortitzada entorn el 400 aC. També es realitzarà un sondeig al bastió, per conèixer el moment de construcció i funcionament d’aquesta estructura situada a l’est del jaciment ibèric i romà, i es continuarà obrint el sector on s’han documentat estructures romanorepublicanes.

Galeria d'imatges